Gerçekleştirilen her satış işleminde tıpkı ticarette olduğu gibi e-Ticaret işlemlerinde de fatura kesilmesi gerekir. e-Ticaret fatura kesimi, geleneksel yöntemle kâğıt fatura olarak ya da e-Fatura şeklinde gerçekleştirilebilir. e-Ticarette yapılan her satış işlemi için ayrı şekilde fatura düzenlenmesi gerekebilir, bu durum uzun süreçlere yol açabilir. Geleneksel faturalar daha uzun sürede hazırlanır bu yüzden e-fatura işlemleri e-Ticarette oldukça avantajlıdır ve birçok işletme geleneksel fatura yerine e-fatura kesimini tercih eder.
e-Faturalar, sağladıkları avantajlar ile firmalar tarafından tercih edilir ve her geçen gün daha fazla firma bu uygulamaya geçer. Hazırlanmasındaki kolaylıklar, iletim süreçlerinde sağladığı rahatlık ve düzenlenmesinin hızlı olması gibi nedenlerle e-Fatura kesimi işletmeler tarafından tercih edilebilir. Ticari e-fatura iptali ve iadesi gibi işlemler de elektronik ortamlar üzerinde gerçekleştirilir. Bu özelliği sayesinde de tercih sebebi olur. Geleneksel faturalarda düzeltme ve değiştirme işlemleri daha uzun sürebilir ve daha yorucu olabilir.
Yalnız e-Ticaret değil fiziksel ticaret işlemlerinde de e-Faturalar firmalar tarafından sık sık tercih edilir. Faturaların manuel olarak kâğıt üzerine hazırlanması satış hacmi yoğun işletmeler için fazladan zaman harcamaya neden olur. Her satış işlemi için fatura kesilmesi gerektiği için firmalar bu işe fazladan mesai harcar. Ancak e-Fatura işlemleri başlangıcından bitişine dek elektronik ortamda ve pratik bir şekilde tamamlanabilir. Bu durum firmalara hem zamandan tasarruf sağlar hem de müşterilerin faturalarını güvende saklayabilmelerine yardımcı olur. Faturalar üzerindeki yazılar zaman içinde kaybolabilir ancak e-Fatura belgeleri istenilen her zaman çıktı olarak alınabilir ve görüntü özelliklerinde herhangi bir kayıp olmaz.
e-ticarette fatura kesmek zorunlu mu?
“e-Ticaret fatura kesmek zorunlu mu?” sorusu, e-Ticaretle ilgilenenler ve fatura kesim işlemlerini merak eden kişilerin cevabını merak ettiği sorular içinde kendine yer bulur. İnternet aracılığıyla satış yapan firmalar için e-fatura zorunluluğu bulunur. Bu zorunluluk çeşitli yasalar bütünüyle belirlenmiş durumda olur. Yasalar uyarınca, yıllık ciro oranı 5 milyon TL’yi aşan her firmanın e-Fatura kesmesi zorunlu hale getirilir. Bu durum mecburi olsa da cirosu bu miktarı aşmayan firmalar da istedikleri halde e-Fatura sistemine geçiş yapabilirler. e-Fatura sistemi kullanım kolaylığı ve firmalara sağladığı avantajlar sayesinde küçükten büyüğe birçok kuruluş tarafından tercih edilir.
e-ticaret fatura kesme işlemi nasıl yapılır?
İnternet aracılığıyla satış yapan marka ve firmalar , yapılan satışlar için tıpkı normal ticarette olduğu gibi fatura düzenlemelidir. “e-Ticarette fatura nasıl kesilir?” sorusu e-Ticaretle ilgilenenlerin cevabını merak ettiği soruların başında gelir. e-Fatura kesim işleminin gerçekleştirilmesi için farklı üç yol bulunur. Gelir İdaresi Başkanlığı portalı bu yollardan en çok tercih edileni olur. GİB portalı özellikle de fatura kesim oranı düşük olan işletmeler için kullanışlı olmasıyla ön plana çıkar. Entegrasyon yöntemi ile e-fatura kesmek isteyenler bilgi işlem sistemlerini GİB portalı ile entegre eder. Bu yöntem genellikle farklı bir yazılım aracılığıyla gerçekleştirilebilir. GİB onayı olan entegratörler öncelikli olarak tercih edilebilir.
dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden kullanıcı kodu alındıktan sonra İnteraktif Vergi Dairesi e-Fatura sistemine giriş yapılması gerekir. Sisteme giriş gerçekleştirildikten sonra Arşiv Portal’ı üzerinden giriş işlemi yapılır. Belge İşlemleri kısmına gelinerek Fatura Oluştur seçeneği tercih edilir. Açılan alandaki istenen bilgiler doğru bir şekilde ve eksiksiz olarak doldurulur. Bilgilerin doldurulması sonrasında Oluştur sekmesine basılır ve bu işlem sonucunda e-Fatura oluşturulmuş olur. Onaylamak için GİB İmza kısmına tıklanır. SMS kodu ile onaylama gerçekleştirilir ve e-Fatura hazır hale gelir. Entegrasyon sağlanan sistemlerde e-Fatura firmanın kendi kullandığı yazılımlar tarafından oluşturulabilir. Bu veriler GİB sistemine de otomatik olarak entegre olur.
e-fatura’nın kullanım avantajları nelerdir?
e-Fatura kullanmak geleneksel kâğıt fatura kullanımı göz önüne alındığı zaman işletmelere sağladığı çeşitli katkılar dolayısıyla öncelikli olarak tercih edilebilir. İş yükünde azaltma sağlaması, zaman açısından tasarruf sağlaması, hata oranlarının düşürülmesi ve fatura masraflarının düşürülmesi gibi çeşitli etkenler işletmelerin e-Fatura tercih etmelerinde etkili olabilir. Kâğıt fatura kullanımı gereksiz kâğıt harcamasının yanında fiziksel depolama alanı gerektirir. İşletmelerinde depolama işlemlerinin aksaması faturalandırma işlemlerinde de probleme neden olabilir. e-Fatura işlemlerinde herhangi bir fiziksel depolama gereksinimi olmaz. Bunun yerine elektronik ortamlarda gerçekleştirilecek depolama işlemi sayesinde e-Faturaların arşivlenmesi de kolay hale gelir.
Geleneksel fatura sisteminde manuel düzenleme sistemi gerekir. Bu da hem zamandan hem de işgücünden kaybedilmesine yol açar. Yoğun satış işlemlerine sahip işletmelerde fatura kesimi oldukça uzun bir zaman alabilir. Bunun yerine e-Fatura kullanılan durumlarda fatura üzerindeki birçok bilgi otomatik olarak doldurulabilir. Bu sayede işletmeler zaman ve işgücünden kazanarak daha önemli işlere daha geniş vakitler ayırabilir.
e-Ticaret fatura kesmek ve göndermek gibi konularda çeşitli avantajların değerlendirilmesini sağlar. Basım ve kargolama işlemleri geleneksel fatura kesiminde işletmeler için fazladan iş yükü oluşturur. Ayrıca kargo işlemleri sırasında oluşabilecek karışıklıklar gibi durumların da önüne geçilebilir. e-Faturalarda yanlış adrese gitme durumları yaşanmaz. Bunun yerine kesilen e-Fatura belgelerinde hazırlanma ve gönderim elektronik ortamlar üzerinden gerçekleştirilir. e-Fatura gönderim işlemi birkaç tıkla kolayca halledilebilir.
e-Fatura işlemleri, kâğıt kullanımının azaltılmasında yardımcı olur. Bu özelliği ile çevre dostu olarak işletmeler tarafından tercih sebebi olabilir.