Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından duyurulan yeni tebliğlerle elektronik defter uygulamalarında ve Vergi Usul Kanunu’nda bazı değişiklikler yapıldı. Çok sayıda işletmeyi ilgilendiren bu değişiklikleri sizin için özetledik.
Yeni tebliğler özellikle üç e-Dönüşüm uygulamasına odaklanıyor: e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye ve e-Defter.
e-Arşiv Fatura uygulamasındaki yenilikler
e-Arşiv Fatura uygulamalarında 2025 yılından itibaren geçerli olacak yeni düzenleme doğrultusunda, yapılan satışın KDV dâhil toplam tutarının 3.000 TL’yi geçmesi durumunda e-Arşiv Fatura düzenlenmesi gerekiyor. Tebliğdeki bir başka değişiklik ise 2026 yılının başından itibaren tüm faturaların e-Arşiv Fatura şeklinde düzenlenmesinin zorunlu hâle gelecek olması.
Diğer bir deyişle 2025 yılı boyunca 3.000 TL üzerindeki tüm faturalar için, 2026 yılı itibarıyla da tutardan bağımsız olarak tüm faturalar için e-Arşiv Fatura düzenlenmesi gerekiyor. Bugüne dek devam eden kademeli e-Arşiv Fatura geçişinin son aşaması da bu yeni tebliğle tamamlanmış oluyor.
e-İrsaliye zorunluluğu için yeni kriter
Bir başka değişiklik ise e-İrsaliye kullanımına odaklanıyor. e-İrsaliye kullanımı zorunluluğuna, 2025 yılında itibaren İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) kapsamında olup brüt satış hasılatı 1 milyon TL ve üzeri olan mükellefler de dâhil ediliyor. Bu zorunluluk, söz konusu hasılata ulaşılan aydan sonraki dördüncü ayın başında devreye giriyor. Örnek vermek gerekirse, İDİS’e dâhil olup Mart 2025’te brüt satış hasılatı 1 milyon TL’ye ulaşan bir işletme, 1 Temmuz 2025 itibarıyla e-İrsaliye kullanmak zorunda olacak.
e-Defter artık herkes için zorunlu
GİB’in açıkladığı yeni tebliğ doğrultusunda e-Defter uygulamasına kademeli geçiş süreci de 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamlanıyor. Bugüne dek farklı kriterler doğrultusunda çerçevesi belirlenen e-Defter uygulaması, 1 Ocak 2025 ‘ten itibaren bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefler için zorunlu hâle geliyor.
e-Dönüşüm uygulamalarında Logo Yazılım hep yanınızda
Faturadan irsaliyeye, müstahsil makbuzundan defter tutmaya kadar tüm belge süreçlerinin elektronik ortama taşınması, uygulama kolaylığının yanı sıra değişikliklere uyum ve hızlı güncelleme anlamında da işleri kolaylaştırıyor. Logo Yazılım’ın sunduğu on-premise ve bulut ürünleriyle entegre çalışan eLogo e-Dönüşüm ürünleri, e-Belge uygulamalarında işletmelerin en büyük destekçisi oluyor.